Jänkhän reissu via Solovetski

Täällä voit kertoilla matkakokemuksiasi. Pidemmät ja etenkin kuvalliset tarinat pyydetään edelleen muokkaamaan webbisivuiksi, jolloin ne voidaan koota webbisivujen tarinalinkkisivulle.
harrimopomies
Timanttiperse
Viestit: 4925
Liittynyt: 12 Maalis 2009, 08:32
Kerho: RaMP ry, IBA Finland
Paikkakunta: Turku

Re: Jänkhän reissu

Viesti Kirjoittaja harrimopomies »

Moi!

Su 19.8.2018
Matkavuorokausi nro: 11
Saariselkä-Sodankylä-Salla-Kuusamo (Ruka) 380 km.
Ruka, Kuusamo.
Pohjois-Pohjanmaan maakunta.
Yhteensä 2582 km.

Aamulla satoi tunturin juurella vettä siihen malliin että päätin lykätä starttia aina kello yhteentoista asti. Hieman myöhemmin aamupalalle ja eikun menoksi. No, Saariselkä-Sodankylä välillä tuli vettä enempi vähempi, mutta Pyssykylän jälkeen helpotti ja aurinkokin alkoi paistaa, tosin kova tuuli haittasi ajamista koko päivän. Matkalla tavoitin kaksikin HD- custom porukkaa jotka etenivät huimaa 85km/h nopeutta. Japsit, Bemut sekä jonon hännille saapuneet kotilotkin päättivät yhteistuumin lykätä ohitse niillä pitkillä 100 km/h suorilla.

Pelkosenniemellä Andy Mccoy:n patsaan kulmilta vasemmalle ja siltaa pitkin Kemijoen itäpuolelle. Soratietä lähes 70 kilometriä, hauskaa hommaa ja ei ainakaan pölissyt ;) . Ensin Oinaan kylään ja sitten tiet 9643 ja 9640, kunnes saavuin Sallaan ja oli aika pitää lyhyt juomatauko. Sitten tietä nro: 950 Sallatunturin ohitse. Poroja paljon tiellä ja osui kohdalle tosi iso hirvikin. Lopulta koukkasin takaisin viitostielle (E/63) ja hetken kuluttua horisontissa siinsikin Rukan mäki ja -rinteet. Käännös vasempaan ja mäki ylös ja majoittumaan Scandic Rukahoviin. Tänne oli "laskeutunut" muutamia muitakin Jänkhältä palaavia motoristeja. Kirjautumisen jälkeen kävin hieman saunomassa ja kohta onkin ohjelmassa illanviettoa. Joitain samoilijoita/ulkoilijoita näkyy, mutta laskettelijoista ei iskemiä :D

https://fi.wikipedia.org/wiki/Pohjois-P ... n_maakunta

https://fi.wikipedia.org/wiki/Rukatunturi

https://fi.wikipedia.org/wiki/Andy_McCoy_(patsas)

-Harri.mopomies-
-1 119 718 km (01/06/83 - 05/10/22)-

*Mile Eater Diamond 2020*
-IBAF Driver 229 359 km (03/06/00 - 17/07/22)-
-IBAF Passenger 1 640 km ( 24/07/12)-

S-DK-D-PL-DDR-CS-A-FL-CH-F-E-AND-CZ-N-NL-B-L-I-V-RSM-MC-GB-IRL-GR-TR-BG-RO-SK-LT-LV-EST-SLO-HR-BIH-RUS-BY-SCG-MK-AL-UA-SRB-MNE-GBZ-MA-P-M-MD-TN-KZ-KS-TJ-UZ-RKS-CY-IS-FR-GE-AM-AZ-GBJ-GBG-MGL-DZ-?

IBAF member 14
IBA member 7119
harrimopomies
Timanttiperse
Viestit: 4925
Liittynyt: 12 Maalis 2009, 08:32
Kerho: RaMP ry, IBA Finland
Paikkakunta: Turku

Re: Jänkhän reissu

Viesti Kirjoittaja harrimopomies »

Moi!

Ma 20.8.2018
Matkavuorokausi nro: 12
Kuusamo (Ruka)-Pääjärvi (RUS)-Kalevala-Kostamus-Kuhmo(FIN)-Kuopio 731 km.
Kuopio.
Pohjois-Savon maakunta.
Yhteensä 3312 km.

Vielä pyhäillasta sen verran että tuli tehtyä kävelylenkki lähimaastossa, jolloin bongasin mm. Susi-Kallen patsaan. Rukankylän pienehkö keskusta on tavallaan kuin pienois Alppikylä. Illan mittaan saapui mopoja lisää, joten lopunperin niitä oli yhteensä kolmetoista. Illallisen yhteydessä tuli ajatus ajaa maanantaina hieman lisää hiekkateitä mikäli sääolosuhteet vain olisivat suosiolliset. Tähän tarkoitukseen sopisi erittäin hyvin naapurinpuolelta tieosuus Suoperä-Pääjärvi-Kalevala-Kostamus. Arviolta hieman vajaat 300 kilometriä sorateitä. Lisäksi ajatusta puolsi tosiasia että Kuusamon-Suoperän rajanylityspaikka olisi viimeinen kv. Maantieliikenteelle vakituisesti tarkoitettu rajanylityspaikka Venäjän puolelle, joka minulla on vielä käymättä välillä Norja-Liettua. Näitä ko. rajanylityspaikkoja on yhteensä 16 kpl.

Aamulla raikas, tuulinen sää mutta ei sadetta tiedossa. Lämpötila +12 C. Hieman ennen kymmentä liikkeelle ja ensiksi 25 km Etelään ja Kuusamo Cityn ohitus ja sitten vielä noin 10 km viitostietä etelään, kunnes käännös vasempaan tielle nro: 866. Viitassa lukee: 90 Pääjärvi (RUS). 43 kilometriä ja saavutaan rajalle. Suomen puolen tie on hyväkuntoista asfalttia. Rajamuodollisudet Suomen osalta kestävät noin viisiminuuttisen ja sitten on aika siirtyä Venäjän puolen asemalle. Asfaltti osuus päättyy siihen Venäläisten "takakopille". Rajalla ei lisäkseni ole kuin pari ns. Bensaturistia. Täytän nopeasti/tottuneesti tarvittavat proopuskat. Tällä kertaa tarjolla olisi ollut niin Suomen-,Englannin-, kuin tietystikin Venäjänkieliset tulliselvityslomakkeella. Käytin viimeksi mainittua. Maahantulokortti (Ns. "Pikkulappu") on aina yhdistetty Englannin-/Venäjän kielinen. No, sitten pyydettiin istumaan ja noin 20 minuuttia kului kun passiani käytettiin takahuoneen puolella. Ihmettelivät ilmeisesti ympäri Venäjän valtakuntaa olevia rajaleimoja. Vakio kävijöiden leimat kertyvät yleensä vain tietyiltä samoilta raja-asemilta. Lisäksi passissani on eräs seikka joka lähes joka reissulla kiinnostaa Venäläisiä. No, sitten kyseltiin kaikenlaista mm. mistä tulossa?, minne menossa?, missä töissä?, millä paikkakunnalla asuu?,miltä raja-asemalta takaisin Suomeen ?, yms. "Perussettiä". Pihalla ihmeteltiin mopon tarroja ja siinä samalla jokin luppakorva (Rodusta ei hajuakaan...) teki perinteisen haistelukierroksen. Kaiken kaikkiaan palvelu oli asiallista ja lähes tulkoon ystävällisenkin tuntuista :D

Noin tunti kului ja sitten taas liikkeelle. Raja-aseman jälkeisen Mäenpäällä sijaitsee työmaaparakki ja pihalla pari bensapumppua. 30 litraa tankkiin. Päivän litrahinta 95-oktaaniselle 54,90 Rub (0,71 €). Seuraavien kymmenin kilometrien matkalla tiellä ei ole muuta kuin ns. Etuvartion parakki ja puomi. Ensimmäiset 10 kilometriä todella huonoa ja seuraavat 45 kilometriä kohtuu ajettavaa soratietä. Pääjärvellä tie ohittaa kylän ja siinä kohdin oli muutamia kilometrejä erittäin huonoa asfalttia. En käynyt kylillä. GPS:ä zoomaillen ja 1:800 000 mittakaavasta Karjalan paperikarttaa tarkastellen päättelin tienhaaran josta matka jatkuisi kohden Kalevalaa (Uhtua). Ei mitään viitoituksia käytettävissä. 88 kilometriä vaihtelevan tasoista soratietä, ei kyliä, ei yhtään mitään paitsi loputonta metsämaisemaa. Tie jatkuisi ohi Kalevalan mutta päätin pistäytyä keskustan marketissa. Paikallista valuutta kun ei ollut saanut vaihdetuista niin ostin hieman evästä luottokortilla. Oli muuten rähjäisen oloinen kylä, jossa pari rahan pummaajaa tuli juttusille. Teillä ei paljon liikennettä näy, jokunen maastokelpoinen auto, muutamia tukkirekkoja ja yksi Suomenkilvissä oleva Land Cruiser. Tie Kalevalasta Kostamukseen on entistäkin "mielenkiintoisempaa". Mutkia, vesistöjä, vaihtelevaa soratietä...yhteensä tälle päivälle sellaiset 271 kilometriä kunnes noin 10 kilometriä ennen Kostamusta alkaa asfaltoitu tie. Kalevalan kulmilla oli yksi viitoitus Kostamukseen. Viitaniemen risteyksen tienoilla olin saavuttamassa Chevrolet Nivaa (Lisenssi Lada) ja yhtäkkiä kuski tekee pikaisen jarrutuksen ja pöly vaan nousee kun pysähdyn ja näkyvyyden palattua tien ylitse juoksee jokin otus, ilmeisesti ahma tms., ei vaikuttanut kyllä karhulta. Näillä kulmilla on syytä katsoa mihin puuskaan pysähtyy ;)

Ensin Fregattiin kysymään josko löytyisi huonetta. Ei löytynyt, tarjolla olisi vain kälyisiä mökkejä hintaan 3000 Rub. Lisäksi netti ei toimisi missään ko. Alueella. Ei siis tänne. Söin kuitenkin baarissa ja sitten keskustaan hotelli Nordiin. Täyttä. No, sitten kiersin vielä kolme, neljä muutakin mesta ja siinäpä se. Kostamuksessa ei ole mitään valtaisaa hotelli tarjontaa. Katsoin kelloasi ja ajattelin että vielä ehtii rajalle ennen sen sulkeutumista yön ajaksi. Etuvartiona jälkeen tankilla ja 95 E maksoi Lytässä 65 senttiä per litra. Sitten raja-asemalle ja ennätysnopeasti ulos maasta. Kokonaissuoritusaika noin kahdeksan minuuttia. Siinä ajassa "täti" ehti tiedustella mm. meinaanko ajaa Turkuun asti ? Ja olenko todellakin ajannut tänään Suoperältä tänne ? Ja lopuksi toivotti vielä tervetuloa uudestaan. Sitten nopeasti taxfree myymälään, kun täällä sellainen on ja viimeisellä minuutilla ennen paikan sulkemista ehdin tehdä tuliaisostokset. Lain sallima "maksimikuorma", tosin siinä hässäkässä "unohdin" ettei 24 h sääntö täyttynyt...

Suomen puolelta jälleen viidessä minuutissa ulos ja sitten stoppi raja-aseman jälkeisellä P-alueella. Sadevehkeet päälle kylmän ehkäisemiseksi. Soitto Arille ja saunatilaus sisään, navin näyttäessä matkaksi tasan 300 kilometriä ja saapumisajaksi jotain puolen yön paikkeilla. Pimeää ja vieläkin pimeämpää. 89-tietä alkuun ja sitten oikaisu Lentiiran kautta 912 tielle kohden Kuhmoa ja edelleen perussettiä: 75 ja valtatie viittä pitkin Kohden Kuopiota. Ennen lopun lyhyttä sorapikistä 47 kilometriä moottoritietä Kuopion ohituksen merkeissä. Mikäli tienvarteen jäi hirviä tms. hyvä niin sillä pimeydestä johtuen ei havaintoja. Rajalta pysähtymättä perille asti ja pihassa oli tältä ajovuorokaudelta lähes puolikas "perseily" takana päin (731 km). Ajallisesti vieläkin enemmän. Tietää ajaneensa. No, soraa halusin ja sitä sain. Eiköhän taas vähäksi aikaa riitä naapurivierailut.


https://fi.wikipedia.org/wiki/Kalevi_Oikarainen

https://fi.wikipedia.org/wiki/Uhtua

https://www.raja.fi/yhteystiedot/rajany ... en_aukiolo

-Harri.mopomies-
-1 119 718 km (01/06/83 - 05/10/22)-

*Mile Eater Diamond 2020*
-IBAF Driver 229 359 km (03/06/00 - 17/07/22)-
-IBAF Passenger 1 640 km ( 24/07/12)-

S-DK-D-PL-DDR-CS-A-FL-CH-F-E-AND-CZ-N-NL-B-L-I-V-RSM-MC-GB-IRL-GR-TR-BG-RO-SK-LT-LV-EST-SLO-HR-BIH-RUS-BY-SCG-MK-AL-UA-SRB-MNE-GBZ-MA-P-M-MD-TN-KZ-KS-TJ-UZ-RKS-CY-IS-FR-GE-AM-AZ-GBJ-GBG-MGL-DZ-?

IBAF member 14
IBA member 7119
harrimopomies
Timanttiperse
Viestit: 4925
Liittynyt: 12 Maalis 2009, 08:32
Kerho: RaMP ry, IBA Finland
Paikkakunta: Turku

Re: Jänkhän reissu

Viesti Kirjoittaja harrimopomies »

Moi!

Ti 21.8.2918
Matkavuorokausi nro: 13
Välipäivä - km.
Kuopio.
Pohjois-Savon maakunta.
Yhteensä 3312 km.

Aamulla nukuttiin pitkään ja sitten oli ohjelmassa sopivaa välipäivän tekemistä:

- reissujorinoiden kirjoittelua
- puutöitä
- pihatöitä
- savustetun lohen hankintareissu
- lepäilyä/lihaksiston huoltoa
- illallinen
- ja vielä saunan lämmitystä

Kuurosateita ja välillä kunnon auringonpaistettakin. Tuulista. Päivän korkein lämpötila +17 C.

Huomenna takaisin kotiin. Matkalla vuosiajon vuosilaatan nouto. Mopon venttiilit pitävät epätavallista nakutusta, voi johtua mahdollisesti useamman tankillisen ajosta normaalia matalampi oktaanisella polttoaineella, jonka laatua ei voi kuin arvailla, tai nakutus johtuu jostain ihan muusta. Venttiiliensäätö on kuitenkin edessä.

PS. Tämän matkailutien osia tuli kuljettua useaankin otteeseen Suomen puolella, niin mennessä kuin tullessakin.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Via_Karelia

-Harri.mopomies-
-1 119 718 km (01/06/83 - 05/10/22)-

*Mile Eater Diamond 2020*
-IBAF Driver 229 359 km (03/06/00 - 17/07/22)-
-IBAF Passenger 1 640 km ( 24/07/12)-

S-DK-D-PL-DDR-CS-A-FL-CH-F-E-AND-CZ-N-NL-B-L-I-V-RSM-MC-GB-IRL-GR-TR-BG-RO-SK-LT-LV-EST-SLO-HR-BIH-RUS-BY-SCG-MK-AL-UA-SRB-MNE-GBZ-MA-P-M-MD-TN-KZ-KS-TJ-UZ-RKS-CY-IS-FR-GE-AM-AZ-GBJ-GBG-MGL-DZ-?

IBAF member 14
IBA member 7119
harrimopomies
Timanttiperse
Viestit: 4925
Liittynyt: 12 Maalis 2009, 08:32
Kerho: RaMP ry, IBA Finland
Paikkakunta: Turku

Re: Jänkhän reissu

Viesti Kirjoittaja harrimopomies »

Moi!

Ke 22.8.2918
Matkavuorokausi nro:14
Kuopio-Jyväskylä-Tampere-Loimaa-Yläne-Mynämäki-Vehmaan Kko-Raisio-Turku 544 km.
Turku.
Varsinais-Suomen maakunta.
Yhteensä 3856 km.

Hieno sää ajella, tosin Turun seudulla navakkaa ja kylmää tuulta. Lyhyen mutkan kautta pyöräkämpälle ja sieltä edelleen Jokirannan kautta kotiin. Pari viikkoa mopoilua on jälleen takana päin. Solovetskin pääsaari tuli nähtyä ja siinä sivussa Karjalan Tasavallan sekä Murmanskin oblastin maita ja mantuja. Unohtamatta muutamia hienoja kotimaan maisemiakaan. Jänkhän 20-v juhlatapaaminenkin onnistui mukavasti ja tuttuja tuli tavattua enemmän kuin aika antoi myöden :D Kaiken kaikkiaan hyvä reissu, elikäs tämän reissun jorinat alkaa olla paketissa...

-Harri.mopomies-
-1 119 718 km (01/06/83 - 05/10/22)-

*Mile Eater Diamond 2020*
-IBAF Driver 229 359 km (03/06/00 - 17/07/22)-
-IBAF Passenger 1 640 km ( 24/07/12)-

S-DK-D-PL-DDR-CS-A-FL-CH-F-E-AND-CZ-N-NL-B-L-I-V-RSM-MC-GB-IRL-GR-TR-BG-RO-SK-LT-LV-EST-SLO-HR-BIH-RUS-BY-SCG-MK-AL-UA-SRB-MNE-GBZ-MA-P-M-MD-TN-KZ-KS-TJ-UZ-RKS-CY-IS-FR-GE-AM-AZ-GBJ-GBG-MGL-DZ-?

IBAF member 14
IBA member 7119
Vastaa Viestiin